top of page
Obrázek autoraJakub Mrhal

Investice do podnikových dluhopisů

Zájem o podnikové dluhopisy po delším čase opět roste. Není divu, jelikož se jedná o srozumitelný nástroj často se zajímavým výnosem bez rizika kolísání vložených prostředků.


V případě podnikových neboli korporátních dluhopisů je však zcela klíčová důvěryhodnost a finanční stabilita Emitenta. Vyhodnotit kreditní riziko Emitenta však může být pro běžného investora celkem oříšek. Pomoci mu v tom může např. tzv. rating, který udělují renomované agentury jako S&P, JCR či Fitch. Většina podnikových dluhopisů však udělený rating nemá a pak je třeba zaměřit se přímo na zhodnocení Emitenta. K tomu je žádoucí seznámit se s emisními podmínkami a prospektem veřejné nabídky. Tyto dokumenty zpravidla obsahují podrobné informace nejen o emitovaných dluhopisech, ale také o Emitentovi samotném. Jako velmi rizikové se dají označit Emise v rámci nově vzniklých společností bez dostatečné historie či společnosti s projekty, které teprve čekají na tzv. breakeven, resp. dosud nedosáhli na kladné provozní cash-flow. Přestože business plán těchto Emitentů může být velmi zajímavý a lákavý, boj o prokázaní životaschopnosti jejich podnikatelského modelu je teprve čeká a riziko s tím spojené je hodné spíše investora typu business angel, nikoliv běžného drobného investora. Proto je lepší vybírat si Emitenty s historií a časem prověřeným modelem podnikání.


Na konci roku 2020 schválila Česká národní banka prospekt veřejné nabídky dluhopisů REALITNÍHO FONDU PRAHA a.s. Od 1. února 2021 jsme ve spolupráci se společností Cyrrus a.s. úspěšně uvedli na trh naši první zaknihovanou emisi dluhopisů s 6 % výnosem p.a. a pětiletou splatností. Nejvyšší výnos 7 % p.a. pak nabízíme u listinných dluhopisů na řad se sedmiletou splatností.


Více informací o námi emitovaných dluhopisech naleznete na stránce Investice, kde vám s výpočtem může pomoci naše Investiční kalkulačka. V případě zájmu o koupi našich dluhopisů nás neváhejte kontaktovat.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page