top of page
  • Obrázek autoraPetr Alexa

Co musí pokrýt životní pojištění?


Pojištění domácnosti Realitní Fond Praha

Každý asi tuší, že mít životní pojištění je důležité. O to více, pokud máme rodinu, která je na nás závislá, případně i půjčku, hypotéku nebo leasing. Životní pojištění kryje totiž rizika spojená s vaším životem a zdravím a může být sjednáno pro osoby od 0 do 80 let. Dětem v takovém případně sjednávají pojistku rodiče.


Hlavním účelem životního pojištění je chránit vás před finančními důsledky nepříjemných a nečekaných životních situací, mezi které můžeme zařadit hospitalizaci či dlouhodobou nemoc, trvalé následky a s nimi spojené omezení pracovní schopnost či samotnou smrt. Na trhu se však nabízí nepřeberné množství různých typů pojištění, produktů a balíčků. Jak se v nich má laik vyznat? K čemu by mělo životní pojištění primárně sloužit a jaké částky doporučujeme nastavit jako pojistné plnění?


Rizika s dlouhodobým dopadem

Životní pojištění se uzavírá pro ty nejhorší scénáře. Všichni pevně věříme, že se nás tyto hrozby nikdy týkat nebudou. Když už nám ale život postaví do cesty některou nešťastnou událost, životní pojištění může její dopady alespoň částečně zmírnit a ušetřit pár zbytečných starostí navíc.


Riziko smrti

Nejhorším možným scénářem a naprostým základem životního pojištění je plnění pro případ úmrtí pojištěné osoby. Je zásadní pro zajištění rodiny, případné hypotéky apod. Plnění sice samozřejmě nezahojí ztrátu blízké osoby, ale pomůže pozůstalým vyrovnat se s novou životní situací. Minimální pojistná částka by se měla rovnat dvou až trojnásobku čistého ročního příjmu.



Invalidita

Například následkem úrazu, kdy není možné nadále vykonávat svou profesi a je třeba zajistit rodinu. Pojistná částka by měla i zde odpovídat alespoň dvou až trojnásobku čistého ročního příjmu. Doporučujeme volit konstantní pojistnou částku v kombinaci s klesající.


Závažná onemocnění

Vážné choroby vyžadují zodpovědnou léčbu a hlavně pozitivní mysl a spoustu energie. Člověk by se neměl stresovat sníženým příjmem a dalšími potenciálními ztrátami, aby se mohl plně soustředit na své léčení. Zde by měla pojistná částka odpovídat zhruba ročnímu čistému příjmu. Prohlédněte si nabídku našeho pojištění ZDE. V Realitním Fondu Praha zabezpečíme vás i váš majetek. Pomůžeme vám lépe se orientovat v nabídce rizik a najít vhodné individuální řešení. Zároveň poradíme, jak správně investovat a dosáhnout tak finanční nezávislosti.

bottom of page