top of page
  • Obrázek autoraTereza Randýsková

Půdní vestavba jako plnohodnotný domov

Půdní vestavba se stává elegantním a stále oblíbenějším způsobem bydlení. Při půdní vestavbě se nemovitost architektonicky i finančně zhodnotí a dochází tak k maximálnímu využití prostoru. Půdní vestavby jsou velmi oblíbené mezi developery a stavebními firmami. Jedná se o jednu z mála možností, jak v centru větších měst stavět nové byty, jelikož například v Praze je stavebních pozemků nedostatek. Bytová družstva a společenství vlastníků proto oslovují developeři s cílem získat podkrovní prostor k půdní vestavbě bytů.


Podmínkou pro zahájení vestavby je samozřejmě potřeba získat stavební povolení vydané příslušným stavebním úřadem. Sázkou na jistotu je pak samozřejmě spolupráce se zkušenou stavební firmou. Ta se postará jak o veškeré papírování, tak o kvalitní stavební práce. Zároveň zajistí konzultaci výstavby se statikem i architektem, kteří zhodnotí i stávající stav a dispozici půdy.


Byty vzniklé přestavbou nevyužívaných půdních prostor nazýváme půdními byty. Pojmy půdní vestavba a půdní nástavba se liší v tom, že prvním pojmem rozumíme vestavbu bytů do půdního prostoru bez zvednutí hřebene střechy. Naopak nástavba znamená, že nad posledním stávajícím patrem vznikne nové plnohodnotné patro bez šikmin a výška hřebene střechy se zvýší. Realizace je jednodušší, pokud sousední bytové domy mají vyšší hřeben střechy.

Pro plnohodnotné bydlení v půdní vestavbě je v případě dobrého stavu střechy potřeba tento prostor pod střechou alespoň zateplit, vybudovat příčky, podlahy, okna, dveře, schodiště a samozřejmě zajistit napojení na vodovodní, elektrické a odpadní rozvody.

Důležitým faktorem je také sklon střechy, který by měl být v rozmezí od 35 do 55°. Ideální je střecha sedlová, což znamená, že má nižší sklon. Tento typ střechy dobře odvádí vodu a dochází u něj ke snadnějšímu a efektivnějšímu zaizolování podstřešních místností, než u ploché střechy. Dalším benefitem je pak přídavná izolace v zimě díky ležícímu sněhu. Základem kvalitně provedené půdní vestavby je tedy kvalitní izolace střechy, stěn i podlah. Díky střešním oknům a slunečním paprskům se do bytu dostane také více přirozeného světla, které vám může ušetřit několik tisíc korun ročně za elektřinu.


Příčky a stropy jsou smontovány převážně ze sádrokartonových nebo dřevotřískových desek. Jejich výhodou je suchá výstavba bez malty a menší zatížení nosných konstrukcí. Na tyto desky pak můžete nanést omítku, malbu dle vlastního výběru nebo příčky obložit. Na dostatečně nosných místech je pak možné použít tradiční těžší příčky ze zdících materiálů.


Výsledkem půdní vestavby je vždy stylové a velmi útulné bydlení častokrát s krásným výhledem.

Realitní Fond Praha vykupuje od majitelů činžovních domů mimo jiné právě také půdní prostory za účelem realizace půdní vestavby nebo nástavby. Samozřejmostí je zajištění veškeré administrativy s výkupem půdy a rekonstrukcí domu spojené, včetně nákladů na právní služby či prohlášení vlastníka. S rekonstrukcí se pojí také instalace nového výtahu a například také renovace společných prostor. V současné době dokončujeme realizaci půdní vestavby se dvěma mezonetovými byty v srdci pražského Žižkova, jejichž vizualizace vidíte výše.

Veškeré projekty RFP si můžete prohlédnout v našem Projektovém portfoliu.

bottom of page